MOORDPLAN

Lucht! Ademhalen, Jo denkt aan een stoommachine. Hijgend staat hij tegen het aanrecht, draait met zijn hoofd. Hij wil nooit meer onder die kraan. Nooit meer het water in zijn neus en voelen dat hij stikt. Die twee zijn de keuken uit.
‘Wat zei je moeder ook alweer?’, de stem van grote broer klinkt vanuit de gang.
Mamma was erbij. Hij weet het zeker. Ze heeft niks gedaan. Ze liet zijn broer gewoon zijn gang gaan. Het water spoot uit de kraan in zijn neus ……. ze vond het dus goed. Ze willen mij verdrinken. Jo wandelt de tuin in.

Hij lijkt wel dronken. Naar de schommel achterin. Waar komt Tijger ineens vandaan? Loop je mee? Ben je bang voor dat gerommel in de lucht? Kom maar op mijn schoot. Wat snor je hard! Kijk, de takken lijken van elastiek door de wind. Hoor je dat gekraak? Zoek je alvast een droog plekje?

Dit keer is hij bijna gestikt. Ze willen me dood hebben Tijger. Grote broer mag het van mamma doen. Zij durft alleen alleen jonge katjes te verdrinken. Waarom niet weglopen? Kan elke dag. ‘Oe-ei-weit.’
Hoor je dat? Kees roept.
‘Oe-ei-weit’
Mijn keel …… mijn keel zit nog dicht.
‘Oe-ei-weit!’
Dan maar direct de ladder op.

Casper zegt: kijk, daar komen donkere wolken aan.
‘Weet je hoe ze in China vroeger mensen dood maakten?’ vraagt Kees.
‘Nee…. hoe dan?’
‘Met kleine pijltjes. Mijn vader vertel over moorden die een rechter oplost, lang geleden, voordat Jesus werd geboren. Dat komt uit een boek.’
Kees begint zachter te praten alsof hij een geheim vertelt.
‘Die pijltjes schieten ze door lange dunne buisjes die ze eerst op mensen richtten.’
‘Zoals ……. onze plastic buizen?’
‘Nee, veel dunner.’
Zijn duim en wijsvinger brengt hij heel dicht bij elkaar.
‘Oh,….. wat voor pijlen zijn dat?’
‘Niet van papier, maar uit hout gesneden, heel sterk……en met een scherpe punt.’

‘Jee. Zo’n klein pijltje …. kan iemand doodmaken?’
‘Ja, want ze deden gif op de punt en als ze die dan zo in een lichaam naar binnen schoten…. kijk zo ….. dan ging iemand heel langzaam dood; niet direct.’
’Oh. Zie je niet zo gauw, zo’n klein pijltje.’
’Nee en je hoort ook geen knal zoals uit een pistool.’
‘Geen bloed …. van een mes of een dolk……….’
Kees knikt.
‘Goed he? In dat boek lost een rechter alle moorden op; gewone mensen komen daar nooit achter. Mijn vader vertel dat de vrouw van een Chinees het stiekem met andere mannen deed.’
‘Jee. Ik heb nog nooit zo’n dun buisje gezien, jij?’
‘Nee, maar ik heb er ook nooit naar gezocht.’
‘Nee, … ik ook niet.’

Een zusje van Kees komt aanrennen. Ze stoort het tweetal. Ze eist ze dat haar broertje meegaat naar binnen, grijpt zich vast aan de trap. Kees zegt niets meer. Zijn ogen bewegen naar de donkere lucht. Ineens haalt hij zijn schouders op en doet wat zij vraagt.
De trap gaat op zijn plaats. Casper denkt: Zo’n Chinees buisje.Hij loopt naar een uitgeklapte ligstoel op het grasveld.

Er klinkt gerommel in de lucht. Tijger loopt op het dak van de keuken, staart recht omhoog, lijf tegen de grond. Volgens Casper ziet hij een vogel onder de bladeren van de boom naast de schuur. Misschien springt hij nu in de tuin van de buren, stelt hij zich voor.
Wacht. Ineens krijgt hij een idee. De wc! Onze schuur grenst aan de bijkeuken en die weer aan de wc. Aan de bovenkant zit een raampje, vlak onder de rand van het dak, dat is aan de kant van de buren……

Als grote broer poept …. buig ik vanaf het dak voorover … richt de pijl op zijn nek … oppassen dat niemand van de buren mij ziet …… gif op de punt doen. Welk gif? Dat zei Kees niet … maar dat staat natuurlijk ook in dat boek.
Onder de bladeren van de boom is hij veilig. Dan schieten. En voorgoed van hem af, voordat hij mij vermoordt. Niemand denkt aan mij, dat ik dat gedaan heb. Alleen volwassen mensen moorden. Een dun buisje, een houten pijltje … gif. Niet veel mensen lezen boeken over het oude China.

Oei, grote druppels. De stoel de schuur in. Later kan hij naar de boom ……….. ja, want na het vermoorden moet hij terug, door de tuin van de buren …door het gat in schutting en gewoon op straat gaan spelen. Oei, dat wordt straks gieten……..wacht even. Er klopt iets niet. Hoe weet ik wanneer hij naar de wc gaat? Goed zo Tijger, schuil maar op het dak voor de deur van mijn kamer, …. maar ……..dat is de oplossing: ik ga vanuit mijn kamer het dak op! Gewoon een andere weg! De stoel snel de schuur in. Niemand in de keuken. Naar mijn kamer en het plan uitwerken.

Joop Brussee

31 mei 2020

uit: open

OVERZICHT