MOORDPLAN

Lucht! Ademhalen, ik lijk wel een stoommachine. Niemand meer in de keuken.
‘Wat zei je moeder ook alweer?’, de stem van grote broer klinkt vanuit de gang.
Mamma was erbij. Ik weet het zeker. Ze heeft niks gedaan. Ze liet hem het water uit de kraan in mijn neus spuiten ……. ze vond het goed. Hij wilde mij verdrinken. De tuin in!

Ik lijk wel dronken ……. zo ver mogelijk van huis. De schommel achterin, snel. Tijger, waar kom jij vandaan? Loop je mee? Ben je bang voor dat gerommel in de lucht? Kom maar op mijn schoot. Wat snor je hard! Kijk, de takken lijken van elastiek door de wind. Hoor je dat gekraak? Of wil je alvast een droog plekje zoeken?

Dit keer was ik bijna gestikt. Grote broer wil mij dood maken Tijger. Waarom loop ik niet weg? Kan elke dag. Zie ik hem nooit meer. ‘Oe-ei-weit.’
Hoor je dat? Kees roept.
‘Oe-ei-weit’
Mijn keel……mijn keel zit dicht.
‘Oe-ei-weit!’
Dan maar direct de ladder op.

Kijk. Kees kijkt naar de donkere wolken.
‘Weet je hoe ze in China vroeger mensen dood maakten?’
‘Nee…. hoe dan?’
‘Met kleine pijltjes. Mijn vader vertelde over moorden die een rechter oploste, lang geleden, voordat Jesus werd geboren. Dat komt uit een boek.’
Kees begint zachter te praten alsof hij een geheim gaat vertellen.
‘Die pijltjes schoten ze door lange dunne buisjes die ze eerst op mensen richtten.’
‘Zoals ……. onze plastic buizen?’
‘Nee, veel dunner.’
Zijn duim en wijsvinger brengt hij heel dicht bij elkaar.
‘Oh,….. wat voor pijlen waren dat?’
‘Niet van papier, maar uit hout gesneden, heel sterk……en met een scherpe punt.’

‘Zo’n klein pijltje ….kon iemand doodmaken?’
‘Ja, want ze deden gif op de punt en als ze die dan zo in een lichaam naar binnen schoten…. kijk zo ….. dan ging iemand heel langzaam dood; niet direct.’
’Oh. Zie je niet zo gauw, zo’n klein pijltje.’
’Nee en je hoort ook geen knal zoals uit een pistool.’
‘Geen bloed …. van een mes of een dolk……….’
Kees knikt.
‘Goed he? In dat boek lost een rechter moorden op; gewone mensen komen daar nooit achter. Mijn vader vertelde dat de vrouw van een Chinees het stiekem met andere mannen deed.’
‘Jee. Ik heb nog nooit zo’n dun buisje gezien, jij?’
‘Nee, maar ik heb er ook nooit naar gezocht.’
‘Nee, … ik ook niet.’

Een zusje van Kees komt aanrennen en stoort ons. Ze eist ze dat haar broertje meegaat naar binnen, grijpt zich vast aan de trap. Kees zegt niets meer. Zijn ogen bewegen naar alle kanten. Ineens haalt hij zijn schouders op en doet wat zij vraagt.
De trap gaat op zijn plaats. Zo’n Chinees buisje ….. op het grasveld staat een ligstoel uitgeklapt.

De donkere wolken komen steeds dichtbij. Tijger loopt op het dak van de keuken, staart recht omhoog, lijf tegen de grond. Hij ziet vast een vogel onder de bladeren van de boom naast de schuur. Misschien springt hij nu in de tuin van de buren.
Wacht …… dat is een idee! De wc. De schuur grenst aan de bijkeuken en weer aan de wc. Aan de bovenkant zit een raampje, vlak onder de rand van het dak, aan de kant van de buren……

Als grote broer poept …. buig ik vanaf het dak voorover … richt de pijl op zijn nek … oppassen dat niemand van de buren mij ziet …… gif op de punt. Welk gif? Dat zei Kees niet … maar dat staat natuurlijk ook in dat boek.
Onder de bladeren van de boom ben ik veilig. Schieten. Voorgoed van hem af! Voordat hij mij vermoordt. Niemand denkt aan mij. Alleen volwassen mensen moorden. Een dun buisje, een houten pijltje … gif. Niet veel mensen lezen boeken over het oude China.

Oei, grote druppels. De stoel moet de schuur in. Later kijk ik naar de boom ……….. ja, want na het vermoorden kan ik terug door de tuin van de buren…door het gat in schutting en op straat spelen. Het gaat gieten……..wacht even. Er klopt iets niet. Hoe weet ik wanneer hij naar de wc gaat? Wat goed van Tijger, hij schuilt al op het dak voor de deur van mijn kamer, hij denkt …. maar ……..dat is de oplossing: ik ga vanuit mijn kamer het dak op! Gewoon een andere weg! De stoel de schuur in. Gelukkig niemand in de keuken. Snel naar mijn kamer.

Joop Brussee

31 mei 2020

hobbels

info