JONG

tien blogs (voor stichting anorexia jongens)

Mollig

Een nakomer, dat was ik. En een ongelukje. Mijn echte broer kon slecht zien en was zeven jaar ouder; onze vader –de ouwe- , was de derde man van mijn moeder. Uit haar eerste huwelijk stamde mijn zus. Twee jongens volgden uit haar tweede. Mijn moeder (40 jaar toen ze mij kreeg) had een behoorlijke omvang. Zij was letterlijk en figuurlijk in huis de baas.
Dat grote huis waarin we met z’n allen woonden was oud en bevond zich aan een gracht in Leiden. Aan de achterkant keken veel buren vanuit hun balkons jaloers neer op onze omvangrijke tuin.
Na mijn geboorte verdween mijn vader vrij snel, samenleven met mijn moeder leek niet meer mogelijk. Zij was teleurgesteld dat ze een jongen kreeg, een meisje was fijn voor hulp in het huishouden. Nu redeneerde ze praktisch: zodra oud genoeg kon ik voor mijn steeds slechter ziende broer een geleidehond zijn.
Familie, vrienden en kennissen kwamen vaak bij ons over de vloer. De tuin met struiken, groente, fruitbomen en een groot grasveld was populair. Daarin werd in de zomer gedanst, muziek gemaakt en feest gevierd.
Als mollige baby leek ik op mijn moeder. Zij hield van eten. Dagelijks snoerde ze haar buik in een korset. Dat vond ik onsmakelijk. Al jong hield ik veel van snoepen.
Toen de leeftijd aanbrak waarop ik met mijn broer kon wandelen peperde mijn moeder mij in de oren: ‘Onthoud goed: jij bent er voor je broer.

Afgericht

In de tuin had een van mijn halfbroers –de lange-, een kippenhok gebouwd met een vrije uitloop ren. Om de zoveel weken kwam een oom langs die een aantal kippen slachtte. In de schuur hakte hij allereerst koppen eraf. De dieren liepen nog even door zonder kop. Dat kon ik niet aanzien. Dagelijks deze dieren voeren en hun eieren eten, ze hoorden bij ons leven. Na het zien van de darmen in een emmer moest ik kokhalzen.
Ik speelde graag in de tuin, met zand in een oude stoel waarop een plank lag met een gat erin. Het zand kwam eruit alsof het ijsjes waren. Dromen van snoep en ijsjes beheerste mijn leven. Ik moest van de twee halfbroers en mijn moeder voortdurend boodschappen doen.
Mezelf verstoppen werd een gewoonte. En wanneer niemand in de buurt was: snoepen! Meer en meer begon het aan tafel gaan om te eten tegen te staan. In het gezin hing ik er bij. Mijn werkende zus zag ik zelden en daarbij kreeg ze verkering. Mijn broer die steeds slechter zag sloot zich aan bij de twee oudere halfbroers. Hij programmeerde mij tijdens het verplichte wandelen met kneepjes in de hand. Zoals voor een stoeprand die eraan kwam of voor het oversteken van een straat.

Schaduw

Die oudere halfbroers ontdekten dat ze mij meer en meer konden gebruiken als een slaaf. Zodra ik in beeld kwam volgde een opdracht. De uitvoering van de commando’s ging onder bedreiging, anders volgde straf. De oudste –de professor- die de vaderrol speelde, hield mijn hoofd omgekeerd onder de kraan wanneer ik lastig was, ‘om af te koelen‘ noemde hij dat. Water spoot in mijn neusgaten en oren. Het gevolg daarvan o.a. levenslang watervrees.
De andere broer –de lange– werkte vaak in de tuin en had een sadistisch genoegen om mij tot op het bot te pesten met het zingen van teksten als mantra op een treitertoon zoals: zeg jozef jozef, wanneer gaan we trouwen?
Mijn moeder moest geen last van mij hebben. Volgens haar zeggen had ze veel aan haar hoofd en stond ze overal alleen voor. Voortdurend dreigde ze mij naar het politiebureau te brengen bij ongehoorzaam gedrag. Haar aandacht ging geheel uit naar mijn gehandicapte broer. Ik was jaloers. Hij kreeg een viool en later zelfs een piano!
Soms sprak ik met een buurjongen achter in de tuin. We zaten dan allebei op een trap en over de schutting wisselden we van gedachten over verboden dingen.
Ik bouwde met niemand een vertrouwensband op. Mensen die van buiten over de vloer kwamen zagen me letterlijk over het hoofd.

Verlegen

Wat was ik blij toen ik 6 jaar werd en naar de grote school mocht. Een avontuur! Als verlegen jongetje tussen zoveel kinderen viel ik niet op. Gewend om te leven in de schaduw. Het gaf me zelfs in de klas een veilig gevoel.
Naar school gaan voelde als een bevrijding. Zoveel mogelijk deed ik mijn best voor de juffrouw, wilde geen fout maken. Altijd achten in mijn rapport voor vlijt, gedrag en netheid. Op school heel kalm, op straat een -adhd- wildeman.
Hoogtepunten waren de wandelingen naar bibliotheek en een bezoek aan de stripwinkel. Van de geur van boeken en tijdschriften genoot ik. Het plezier in lezen groeide: zo snel mogelijk na het eten van tafel glippen en duiken in een boek of strip.
Dicht bij ons huis was een lorrenboer. Met een van de knechten reed ik graag mee in de bakfiets op weg om spullen op te halen. De mensen wilden mij altijd snoep geven. Met water in de mond durfde ik dat niet aan te nemen. Mijn broers en mijn moeder hadden me bang gemaakt voor andere mensen, helemaal iets van hen aannemen. Ze moesten vooral op afstand blijven.
Ik speelde soms met kinderen die veel jonger waren. Als schuw jongetje had ik geen echte vriendjes. Ik moest er niet aan denken bij andere kinderen thuis hun vaders te zien! Bang.
Het liefst leefde ik in mijn eigen wereldje, met snoep en een boek.

Vader

’s Avonds in bed liet ik mijn gesloten ogen ronddraaien en fantaseerde te zweven in de ruimte, in het zwart tussen de sterren. Als voorzorg voor het wilde woelen in mijn slaap bond mijn moeder de dekens elke avond vast. Zij raakte me nooit aan.
Over mijn vader dacht ik niet na. Ik had hem nooit gekend. Thuis werd nooit over hem gesproken. Geen foto kwam ooit tevoorschijn. Op een zondag nam mijn moeder mij mee om te wandelen. Plotseling zei ze: ‘Straks ga je je vader zien.’ Ik schrok geweldig, wist me geen raad. Stel je voor. Wat moest ik tegen hem zeggen? Gelukkig liepen we op een brede weg. Losrukken en weg rennen kon ik, ervandoor gaan.
Hij bleek een vriendelijke man die veel lachte. Mijn moeder had geld nodig, daarom kwam hij terug. Met Sinterklaas merkte ik dat hij ook gek was op snoep, vooral marsepein. Ik durfde steeds dichter bij hem te komen. Zelfs zat ik een keer op zijn knie en luisterde naar een verhaal uit de bijbel. Mijn moeder zag dat en trok mij weg van hem: ‘Hij heeft geen goede invloed op je, hij maakt je bang met het praten over de duivel!’ Wat ze zei begreep ik niet. Ik dacht: waarom trouwen mensen als ze het niet met elkaar kunnen vinden? Trouwen en samen leven was maar niks, dat was duidelijk.
Na een jaar verdween hij weer. Ik miste niet alleen zijn verhalen maar vooral het vertellen van hem op zijn knie, dicht tegen hem aan.

Bleek

Op een dag ging mijn eigen broer het huis uit, naar een blindeninstituut in Zeist. Ik bleef achter met de twee halfbroers, de ene werkte; de ander studeerde. Ze waren druk met hun eigen leven, vooral met jazzmuziek en schuine moppen. Ik ontweek ze zoveel mogelijk. Als ze me zagen hadden ze me ineens nodig.
Mijn moeder werkte voor een winkel en voor haar moest ik regelmatig kleding van en naar die zaak brengen. Wanneer mijn zus langs kwam was ze uitsluitend bezig met haar baby. Met niemand had ik thuis echt contact.
Zin om te eten verdween. Ondanks aanmoedigingen van mijn moeder aan tafel bleef mijn keel dicht zitten, de lippen hield ik dan stijf op elkaar. Bij een etensgeur uit de keuken werd ik al misselijk, kokhalzen een dagelijks ritueel. De weerzin bleef groeien: ik speelde zo lang mogelijk in de tuin of op straat, probeerde mij te verbergen als de tijd naderde om aan tafel te gaan. Zelfs zin om te snoepen verdween.
Regelmatig was ik ziek, had problemen met keel en ademhalen. Schoolverzuim volgde regelmatig. Net zoals een bezoek aan de neus- keel- en oorarts. Vermageren ging in rap tempo. Een poging mezelf op een dag te verdrinken onder een schuit in de gracht mislukte helaas: veel handen van kinderen zag ik in het water en ze trokken mij eruit.
Naast benjamin, bleekscheet en vel over been noemde mijn moeder mij als ze naar me keek een mager scharminkel.

Lucht

Vanuit school – ik zat in de vierde klas – werd contact gezocht met onze huisarts. Die greep in: gedwongen moest ik buitenshuis leren eten. Dat gebeurde op De Leidse Buitenschool, in de duinen.
’s Morgens samen met andere bleekneuzen in de tram naar Katwijk aan zee. In de eetzaal stond voor iedereen een boterham klaar. De lessen werden zoveel mogelijk buiten onder de dennenbomen gegeven. Hoe meer dat gebeurde, hoe meer ik daarvan genoot. Na de bel van twaalf uur moesten we opnieuw naar de eetzaal. In het begin zag ik daar behoorlijk tegenop.
De lucht van gekookte bieten hing in die ruimte toen ik daar voor de eerste keer binnenging en aan een grote tafel moest zitten met andere kinderen. De blikken om mij heen dwongen mij iets naar binnen te werken.
Ik kauwde langzaam en zo lang mogelijk op een hapje want slikken lukte niet of heel moeilijk. De vraag of ik al een tweede keer had opgeschept beantwoordde ik snel met knikken en hoopte dat niemand mij in de gaten hield.
Wanneer ik misselijk werd en echt iets niet naar binnen kreeg haalde ik ongemerkt een opgespaarde etensbal uit mijn mond en stopte die in de broekzak. Nadat die broek uit de was kwam zat die zak meestal dichtgeplakt.

In het voorjaar, na een half jaar buitenschool, was ik aangesterkt. Ik had leren eten, het was nu een gewoonte geworden zoals tandenpoetsen. Dus terug naar mijn oude school. Daar zag ik dagelijks op tegen het speelkwartier waar ik eerst jaloers zag hoe andere kinderen renden en vrolijk met elkaar speelden. Voor een jongen in de klas die mij voortdurend achterna zat op straat na het uitgaan werd ik doodsbang. In de klas was het een andere wereld. Daar voelde ik me sterk, het leren ging steeds beter. Trots eindigde ik in de zesde klas als nummer twee!
Een paar jaar later kwam een terugval toen ik ontdekte meer van jongens te houden dan van meisjes. Tegen niemand durfde ik daarover iets te zeggen. Zeker niet thuis in de macho wereld van mijn halfbroers die druk waren met meisjes.
Het gevoel van met tegenzin aan tafel gaan kwam terug. Zodra ik aanschoof dacht ik: nu zo snel mogelijk weer weg, de straat op. Er was niemand met wie ik over welk gevoel ook kon praten. Gedachten over zelfmoord kwamen terug. Maar actie daarvoor stelde ik telkens uit onder het mom van: dat kan altijd nog.

Avontuur

Op straat zag ik jongens voetballen. Op een dag mocht ik meedoen op een pleintje. Een buurjongen haalde mij over lid te worden van zijn voetbalclub. Heerlijk, op een ochtend rende ik met tien andere jongens het veld op, genoot van frisse lucht en van de geur van vers gemaaid gras. Voor het eerst kreeg ik een wij gevoel: samen spelen met tien andere jongens. Zin in eten kreeg ik, zelfs trek! Dat was volledig nieuw voor mij.
Van verdiend geld in de vakantie kocht ik een goochelboek. Simpele voorstellingen volgden op een schoolfeest, bij verjaardagen thuis, voor kinderen op een camping en zelfs voor oude mensen in een kerk. Ik kon ineens iets en kreeg daar applaus voor! Het was wel een vreemd dubbel gevoel: bij elk optreden deed ik het bijna in mijn broek. Bang dat iemand zou zien hoe een truc werkte. Het was eng en spannend tegelijk.
De gedachte kwam op wraak te nemen op mijn oudste broer, de professor. Een truc studeerde ik speciaal voor hem in en dacht vooraf: al slaat hij me dood, al vermoordt hij me, ik vertel hem het geheim nooit, NOOIT!

Kip

Tijdens mijn middelbare schooltijd werd ik verliefd op een jongen in de klas. We lachten om dezelfde soort grapjes. Soms reden we op zijn motor naar Scheveningen en speelden daar bowling. Ik vertelde mijn geaardheid aan hem. Zijn laconieke reactie: als er niets verandert in hoe we met elkaar omgaan: geen enkel probleem. Jammer, want ik had hem op zijn minst dolgraag willen zoenen.
Niet veel later leerde ik een kok kennen. Hij werd mijn eerste echte vriend. Ik at in die tijd minimaal en al helemaal geen vlees. Als er iets op mijn bord lag waarbij ik aan een dier moest denken kwam het kokhalzen van vroeger terug. Bij het zien van kippenvlees, doemde het beeld van de oom in de schuur altijd weer op.
Hij maakte een ragout waarin het vlees van kippen was verwerkt. Met grote tegenzin en vechtend tegen walging at ik een beetje van de grauwe brei. Dat brak op dat moment het ijs: voorzichtig lukte het voortaan kleine beetjes vlees te eten, wanneer een associatie met een dier echt niet gemaakt kon worden.
In mijn studietijd stond ik regelmatig voor de klas. Kinderen werden mijn publiek, voetbal en toneel hobby’s. Het zelfvertrouwen groeide, contact maken met mensen lukte steeds beter, ondanks dat soms het gevoel van vervreemding mij overviel, alsof in een andere wereld te leven. Dan wilde ik alleen zijn.
Op kamers hoorde het koken als onderdeel van het voor jezelf zorgen erbij. Voor het eerst proefde ik dagelijks het eten wat ik zelf had klaargemaakt. En genoot daar zelfs van! Fantastisch iets voor jezelf bereiden! En die geuren! Zou het echte leven nu gaan beginnen…..?

Joop Brussee

april 2019

[OVERZICHT]