BENAUWD

Taco stond zijn tanden te poetsen. Hij haalde zijn neus op., dacht aan wat er die ochtend ging gebeuren. Volgens de meester was het helemaal niet eng of gevaarlijk. Hij had gezegd dat het in je neus een beetje jeukte, dat was alles. En dat zo’n teststraatje wel spannend was. Iemand op het jeugdjournaal zei dat je daarna nooit meer bang hoefde te zijn dat opa en oma naar het ziekenhuis moesten. In de spiegel zag hij snot onder zijn neus, veegde dat weg met zijn arm.

‘Heb je je handen gewassen?’, vroeg zijn moeder.
Hij gaf geen antwoord, bewoog licht met zijn hoofd, iets tussen ja en nee in. Op de radio zei een presentator dat de regering en iedereen blij was met meer en meer testen.
‘Je hoeft je nergens zorgen om te maken schat. Mamma blijft in de buurt.’
Haar stem klonk geruststellend. Toch was hij helemaal niet gerust. In zijn hoofd zaten nare beelden van spuiten en naalden. Telkens werd gezegd dat testen geen pijn deed en het goed was en zo gebeurd. Maar hij vertrouwde al die praatjes niet.

‘Dat staafje is iets groter dan een watten staaf joh. Alle kinderen doen eraan mee heb ik van de meester begrepen. Later zul je blij zijn.’
‘Nee mamma, we m o e t e n meedoen!’, hij keek haar aan, ‘opa en oma zijn al dood. Ik wil niet. Ik ben niet ziek’, hij keek op en zag dat ze niet naar hem luisterde, ‘ik ben gezond. Luister: IK WIL NIET!!’
‘Ach jongen, doe niet zo moeilijk. Er zijn vervelender dingen in het leven’, voegde eraan toe terwijl ze wegliep:
‘Taco, vergeet het mondkapje niet!’

‘Kijk, zie je, daar kun je je handen wassen.’
Zijn moeder wees naar een wit apparaat aan de muur.
‘Niet nodig mam. Dat heb ik thuis al gedaan’, hij haalde zijn neus op.
Overal zag hij gaas en hekken. Het zou een leuk en tof straatje zijn. Iemand in een witte jas bevestigde dat dit de teststraat was. Hij keek omhoog. Een lange rij vlaggetjes wapperden in de wind. Verderop zag hij series ballonnen die waren vastgebonden aan een paar dranghekken.

Een vrouw in het wit met een groot masker en een doorzichtig scherm voor haar gezicht vertelde dat deze testplaats feestelijk was ingericht, speciaal gedaan voor kinderen. Ze grijnsde en wees in de richting waar ze konden aansluiten.
Op flinke afstand van elkaar zag hij kinderen aan de hand van een ouder, net als hij. Het leek op een foto die hij had gezien van een kampplaats. Een vriendje zwaaide naar hem. Zag hij een mogelijkheid om te vluchten?

Ineens sloeg mamma een arm om hem heen. Hij balde meteen zijn vuisten. Een vrouw, ook in witte kleren met een nog groter scherm en mondkap knikte naar een stoel. Hij verstond niet wat ze zei, keek op. Glimlachend gaf zijn moeder hem een zoen in de lucht.
‘Een bijzonder moment schat. Iedereen is blij vandaag. Het is leuk versierd hier.’
Achter een van de tralies van een dranghek stond een meisje uit zijn klas. Haar gezicht drukte ze in de jas van haar moeder.

‘Daar komt ie’, hoorde hij vrolijk roepen en zag een witte staaf op zijn gezicht afkomen. Hij begon sneller adem te halen, volgde de witte dot met zijn ogen en keek scheel toen het ding vlak bij zijn neus was: veel groter dan hij zich had voorgesteld. Nee, dat ding wilde hij niet in zijn neus. Nee!! Ineens werd hij heel bang.
‘Kom op’, zei z’n moeder, ‘je bent toch een grote jongen.’
Zijn hoofd werd stevig vastgehouden door een hand van de testvrouw. Voordat hij zich kon bevrijden voelde hij kort een pijnlijke kriebel, ergens in de top van zijn neus.
‘Al gebeurd! Viel dat even mee?!’, klonk het in de verte vanachter het scherm.

Die nacht, tijdens een nare droom vulden twee staven met grote watten zijn neusgaten. Ze werden omhoog gedrukt en bleven groeien, sloten zijn neusgaten volledig af. Op straat zwaaiden mamma en de meester met vlaggetjes en ballonnen. Hij wilde nee gillen! Maar zijn keel zat dicht. Hij kon niet meer ademhalen, hij stikte!!! Wakker woelde hij hijgend de dekens om, trapte naar alle kanten en stompte met zijn vuisten in het rond.

Nooit durfde hij tegen iemand over die nacht iets te zeggen. Was hij niet een grote jongen?

Joop Brussee

12 maart 2021

zicht

info