KORTE VERHALEN

Vragen

‘Dat lijken tralies in een gevangenis. Je ziet ze niet en toch zijn er. Knap!’
‘Hij is bang.’
‘Nu vertelt hij dat van alle kanten gevaar komt.’
‘Waarvoor pappa?’
‘Kijk!’

*

Commando’s

‘Eerst als vee een menigte bij elkaar drijven en dan dreigen dat arrestatie volgt wanneer iemand durft zijn mening te laten horen!! Weet je wat dat betekent? Een vloek tegen vrije meningsuiting. Ik kan het nog steeds niet geloven……’
‘Dit is niet wat ik wil’, sprak hij zo beheerst mogelijk.

*

Shit

‘Als we nu niets doen dan komt de connectie digitaal tot stand. Draadloos dus. Ze zijn ver, heel ver al. Veel verder dan wij denken. Er is nog maar een mogelijkheid: met z’n allen zorgen dat die verbinding niet tot stand komt.’
Hij zet over het hele bord een groot kruis.

*

Benauwd

Glimlachend gaf zijn moeder een zoen in de lucht.
‘Een bijzonder moment schat. Leuk versierd is het hier.’
Achter een van de tralies van een dranghek stond een meisje uit zijn klas. Haar gezicht drukte ze in de jas van haar moeder.

*

Gekte

De controleur draaide zich naar het gangpad en wenkte. Twee mannen, half in uniform gekleed naderden. De ene trok zijn rugzak uit het bagagerek. De ander verzocht hem mee te gaan. Toen hij bleef zitten werd hij beetgepakt. De vrouw knikte goedkeurend, drukte haar benen tegen de bank, glimlachte en keek naar buiten.

*

Nanobot

‘Waar het allemaal om draait zijn de genen. We weten daar steeds meer over. Ook, hoe belangrijk emoties zijn en hoe knoppen van genen aan- en uitgezet kunnen worden. Het effect daarvan op de mens. Dat doorgeven van uitgezette knoppen naar volgende generaties is – even simpel gezegd – een manier waarop de mens zijn mens zijn inlevert.’ Blesse ziet Ger twee krassen zetten op zijn papier.

*

Prik

‘Dan is het nu afgelopen’, zei ze krachtig en sloeg flink met haar hand op de tafel, ‘ik gooi in een keer alle medicijnen uit het kastje de vuilnisbak in.’
Verbaasd keek ik haar aan. Afgezien dat het zomaar weggooien van medicijnen schadelijk kan zijn voor het milieu is het niet uitgesloten dat er iets bij is waar een rustige afbouw wordt aangeraden. Maar…. ik had geen idee hoeveel en wat ze allemaal slikte.

*

Hoogmoed

‘Wat een prachtige start! Een werkelijk geweldig succesvolle verwezenlijking van de uitvoering van de agenda zoals ik die in mijn plan beschreven heb. Als eerste een toost op G. die een half jaar geleden voorspelde dat het met onze plannen de goede kant op zou gaan. Inmiddels is het duidelijk dat het zelfs meer dan goed gaat. Proost!’

*

Lust

fragmenten dagboek tienertijd

Vlak bij de ingang kwam er vanaf de zijkant plotseling een jongen tevoorschijn die riep:
‘Daar heb je er een!’ Hij stormde op mij af en vaag zag ik andere jongens achter hem.
In paniek draaide ik me om en spoot ervan door. Ze mochten mij niet te pakken krijgen! Ik hoorde ze dichterbij komen, ze begonnen me in te halen dacht ik. Waar moest ik heen? Ik werd heel bang, ze zouden me in elkaar slaan!

*

Afzeiken

anekdote

‘Waarom….’ begon de redacteur.
Ik onderbrak hem en zei dat hij een toenemend aantal kijkers inmiddels had verzameld die belangstelling hadden gekregen in zijn museumschatten. Dat hij die mensen niet kon teleurstellen en ineens in de steek laten.
‘Het gaat niet om jou, maar om het verhaal, daarmee dien je de kunst.

*

[OVERZICHT]