VERHALEN

Windei

‘Ik ben benieuwd welke onderzoekscijfers hij gebruikt. Tegenover opwarming staat afkoeling, een nieuwe ijstijd is voorspeld door weer andere wetenschappers.’
‘Die krijgen ook subsidie?’
Walter grijnsde.
‘Wat denk je?

*

Letters

Ik zoek Eddy in de zaal en ontdek hem op de vierde rij: met bril en aangeplakte sik.
‘Illusie’, vervolgt Walter, ‘het is zo eenvoudig jullie in deze schouwburg en jullie thuis iets te laten geloven. Wat echt lijkt maar het niet is. Zeker op de televisie. Heeft iemand ooit het killing virus gezien waarvoor je bang moet zijn Piet?

*

Aandenken

‘Onzin van mij om te komen, je weet net zo goed als ik dat hij altijd wint. Wees verstandig, denk aan je toekomst.’
Hij slaat het portier dicht. Als nagerecht een pot intimidatie. Met beide handen sla ik op het stuur en vloek. Zou het bij dat bedrijf goed fout zijn? Dan hebben ze absolute controle nodig.

*

Ballon

.

‘Ja ja, kinderen gebruiken, indoctrineren zoals in commercials en bij demonstraties!’
‘Wat een vergelijking!’ reageert de producer verontwaardigd.
‘Kinderen inzetten als pionnen om emoties bij kijkers op te roepen, u noemt dat normaal?’
Na dit incident komt de aandacht voor de conferentie in het land op stoom.

*

Stoten

Waar wil ze naartoe?
‘Denk aan wat ik zei over een verstoorde verbinding herstellen.’
Het draait in mijn hoofd.
‘Ga op zoek naar je gevoel……. dat mis je, je lijkt wel … een lege huls!’
De laatste woorden pingpongen in mijn hoofd naar alle kanten.

*

Jong

’s Avonds in bed liet ik mijn gesloten ogen ronddraaien en fantaseerde te zweven in de ruimte, in het zwart tussen de sterren. Als voorzorg voor het wilde woelen in mijn slaap bond mijn moeder de dekens elke avond vast. Zij raakte me nooit aan.
Over mijn vader dacht ik niet na. Ik had hem nooit gekend. Thuis werd nooit over hem gesproken. Geen foto kwam ooit tevoorschijn. Op een zondag nam mijn moeder mij mee om te wandelen. Plotseling zei ze: ‘Straks ga je je vader zien.’

*

Bizar

‘Kon zo’n klein pijltje iemand doodmaken?’
‘Ja, want ze deden gif op de punt en als ze die dan zo in een lichaam naar binnen schoten’, met zijn vinger maakte hij een stekende beweging in zijn nek, ‘dan ging iemand heel langzaam dood; niet direct.’
Ik draaide me naar ons huis, daarna snel weer terug en zei:
’Dat zie je niet zo gauw, zo’n klein pijltje.’

*

Truc

Aan de muur veel tekeningen met strepen en kreten, uitpuilende ogen van mensen. Een vinger in een guillotine, veel bloed spatte in het rond. Zoiets moest ik hebben! Maar met nog meer verbaasde gezichten ernaast was de vinger weer heel. Nee, dat was niet de bedoeling.

*

Dominant

Even later wandelen we de zelfmoordruimte in, ooit kleedkamer voor het personeel waar nog steeds lockers staan.
‘Hier houd jij je tegenwoordig mee bezig.’
‘Nou nee, dit is de kamer van de vriend wiens idee dit allemaal is.’
‘Die heeft zelfmoord gepleegd?’
‘Nee, nee, deze ruimte heeft hij ingericht.’
Ik leg uit dat zich achter elke deur een suggestie voor zelfdoding bevindt.

*

[OVERZICHT]