MOED

(3) Welkom in Wonderland

In de Kalverstraat kwam op een dag een vriendelijke jongeman op mij af: mag ik u iets vragen? De jongen blokkeerde de weg. Ik schudde mijn hoofd, wist precies waar hij op uit was. In die tijd deed ik research voor een tv programma over sektes en het gevaar daarin terecht te komen. Jezelf volledig over te geven. Ik was dus gewaarschuwd. Vers in mijn hoofd zat het verhaal van een jongen die heel moedig uit zo’n sekte ontsnapt was. Ook dacht ik aan Alice in Wonderland, het bekende verhaal van Lewis Carroll, waarin Alice een onschuldig meisje plotseling terecht kwam in een andere wereld die niet de hare was.

Momenteel lukt het de media mondiaal veel mensen in een wurggreep van angst te houden. Net als in een sekte wordt zelf nadenken al anderhalf jaar onderdrukt. Naast eenzijdige informatie wordt voortdurend gezegd wat moet en wat mag, alsof een kijker een klein kind is. In de sociale media wordt iemand plotseling gecensureerd. Dat heeft helaas niet iedereen in de gaten. Ook niet dat we middenin een heel gevaarlijke periode zitten. Slim en snel is een soort staatsgreep uitgevoerd. Overrompelend, te vergelijken met die overval op straat. Wat wist die ontsnapte jongeman van sektes? Wie denkt bij het woord pandemie direct aan een aanslag, aan het innemen van vrijheden wanneer informatie beperkt is?

Aan de totstandkoming van de mondiale oorlog leverde de media vorstelijk hun aandeel, eenzijdig en vooral met veel emoties. De opgelegde maatregelen vonden plaats in dezelfde bewoordingen overal op dezelfde tijd. Centraal gaf de aansturing vrij snel het doel aan: alle mensen in de hele wereld een prik. Daarvoor moesten de media de angst in stand houden, net zoals dat eerder bij het klimaat gebeurde. Vooral geen woord over bijwerkingen, bijsluiter of bestaande goed helpende medicijnen. Alice werd duizelig van al dat vreemde gedoe om haar heen en raakte bijna verstrikt in chaotische omstandigheden die voortdurend op haar pad kwamen.

In de tweede wereldoorlog vonden experimenten op mensen plaats. Wir haben es nicht gewusst hoorden we de oosterburen zeggen. Ik dacht toen: werkelijk? Massaal met een handbeweging achter een schreeuwende dictator staan en niet weten wat er intussen voor experimenten met mensen uitgehaald worden? De twijfel is inmiddels verdwenen. Leugens kunnen, mits druppelsgewijs toegediend op een dag zomaar waarheden worden door gebrek aan feitelijke informatie of verdraaiing van de werkelijkheid. Groepsdruk doet daarna zijn werk. In haar onschuld geloofde Alice iedereen. Ze liet zich bang maken. Vanaf het begin op straat trapte de jongeman in alle mooie en aantrekkelijke verhalen die hij te horen kreeg. Geen bezit, straks ben je bij ons gelukkig. Hij had geen weerwoord, wist hij veel?

Ik heb geen idee hoeveel mensen in de gaten hebben hoe de mainstream media helpen een droge, koude en kille tirannie of technocratie tot stand te brengen. Ze geven in deze oorlog alleen ruimte aan de uitvoerders van een plan. Demonstranten krijgen geen aandacht, protesten in vele landen worden verzwegen. Intussen gaat een onzichtbaar maffia monster vanuit het centrum van de wereldsekte ongestraft verder. De meeste tv kijkers laten zich dagelijks manipuleren zonder het in de gaten te hebben. Alle neuzen in dezelfde richting! Doen voor een ander, enz. Leuzen worden ingezet voor een goed doel, lees: een eigen belang van de rijke club met hun digitale Agenda.

In haar droom in Wonderland vluchtte Alice om onthoofding te voorkomen. Tot ze zichzelf ineens op afstand zag zitten slapen tegen een boom. Vanaf dat moment werd ze wakker, de achtervolgers verdwenen, angst loste op. Iets dergelijks gebeurde bij de jongeman die op weg naar de hersenspoeling nog kracht en moed had zich te bevrijden.

Stel je voor dat Alice in deze tijd wakker wordt tegen een stralingsmast, omringd door panelen en windmolens, met camera’s op haar gericht. In haar handen een mondkap, een ontsmettingsmiddel en een voorschrift hoe te leven. Wat vreemd, waar is het bos gebleven? Ik zat toch tegen een boom? Of droom ik nog steeds? Hallo, is er iemand in de buurt aan wie ik dat kan vragen?

Joop Brussee

augustus 2021

OVERZICHT ESSAYS