MOED

In de Kalverstraat kwam op een dag een vriendelijke jongeman op mij af: mag ik u iets vragen? De jongen blokkeerde mijn weg. Ik schudde het hoofd, wist precies waar hij op uit was. In die tijd deed ik research voor een tv programma over sektes en het gevaar daarin terecht te komen. Jezelf volledig over te moeten geven. Ik was dus gewaarschuwd. Vers in mijn hoofd zat het verhaal van een jongen die heel moedig voor de totale brainwash uit zo’n sekte ontsnapt was. Ook dacht ik aan Alice in Wonderland, het bekende verhaal van Lewis Carroll, waarin Alice, een onschuldig meisje plotseling in een totaal andere wereld terecht kwam.

Momenteel lukt het de media mondiaal veel mensen in een wurggreep van angst te houden. Net als in een sekte wordt zelf nadenken al anderhalf jaar onderdrukt. Naast eenzijdige informatie wordt voortdurend gezegd wat moet en wat mag, alsof een kijker een klein kind is. In de sociale media wordt iemand plotseling gecensureerd. Dat heeft niet iedereen in de gaten. Ook niet dat we middenin een heel gevaarlijke periode zitten. Slim en snel is een soort staatsgreep uitgevoerd. Overrompelend, te vergelijken met die overval op straat. Wat wist die ontsnapte jongeman van sektes? Wie denkt bij het woord pandemie direct aan een aanslag, aan het innemen van vrijheden wanneer informatie beperkt is?

Aan de totstandkoming van de mondiale oorlog leverde de media vorstelijk hun aandeel, eenzijdige propaganda met veel emoties. Opgelegde maatregelen vonden plaats in dezelfde bewoordingen overal op dezelfde tijd. De centrale aansturing gaf vrij snel het doel aan: alle mensen in de hele wereld een vaccinatie. De media manipuleerde de angst, net zoals dat eerder bij het klimaat was ingezet. In dit geval geen aandacht, geen woord over bijwerkingen, bijsluiter of bestaande goed helpende medicijnen. Alice werd duizelig van al dat vreemde gedoe om haar heen en raakte bijna verstrikt in chaotische omstandigheden en tegenstrijdigheden waar ze mee te maken kreeg.

In de tweede wereldoorlog vonden experimenten op burgers plaats. Wir haben es nicht gewusst klonk het uit vele monden van de oosterburen. Ik dacht toen: werkelijk? Massaal met een handbeweging achter een schreeuwende dictator zonder te weten wat met mensen uitgehaald werd? Maar ja, leugens kunnen, mits druppelsgewijs toegediend op een dag zomaar waarheden worden door omkering of gebrek aan feitelijke informatie. En niet te vergeten groepsdruk. In haar onschuld geloofde Alice iedereen. Vanaf het begin op straat trapte de jongeman in alle mooie en aantrekkelijke verhalen die hem werden verteld. Geen bezit, straks ben je bij ons gelukkig. Hij had geen weerwoord, wist hij veel?

Ik heb geen idee hoeveel mensen door hebben hoe de mainstream media helpen een droge, koude en kille tirannie of technocratie tot stand te brengen. Ze geven eenzijdig alleen ruimte aan de uitvoerders van een plan. Niet aan demonstranten, geen aandacht voor de protesten in vele landen. Intussen kan een onzichtbaar maffia monster vanuit het centrum van een wereldsekte ongestraft verder opereren. De meeste tv kijkers lijken zich dagelijks te laten manipuleren. Alle neuzen in dezelfde richting! Doen voor een ander, enz. Geloven in leuzen, ingezet voor een goed doel, lees: een eigen belang van de rijke club met een digitale Agenda.

In haar droom in Wonderland vluchtte Alice om onthoofding te voorkomen. Tot ze zichzelf ineens op afstand door een sleutelgat zag zitten slapen tegen een boom. Vanaf dat moment werd ze wakker, de achtervolgers verdwenen, haar angst loste op. Iets dergelijks gebeurde bij de jongeman die met behulp van vrienden de kracht en vooral de moed had zichzelf te bevrijden uit die sekte.

Stel je voor dat Alice in deze tijd wakker wordt tegen een stralingsmast, omringd door panelen en windmolens, met camera’s op haar gericht. In haar handen een mondkap, een ontsmettingsmiddel en een voorschrift hoe te leven. Wat vreemd, waar is het bos gebleven? Ik zat toch tegen een boom? Of droom ik nog steeds? Hallo, is er iemand in de buurt aan wie ik dat kan vragen? Er kwam geen antwoord, ze hoorde alleen piepjes.

Joop Brussee

17 augustus 2021

INTRO