DURF

vrienden

Tijdens de dagelijkse rit in de trein naar de kweekschool Den Haag leerde ik Hens kennen. We schaakten regelmatig bij hem thuis in Leiderdorp. Zijn vader was hoofd van een school en vrijmetselaar. De vriendschap groeide. Nooit spraken we over sexualiteit. In een weekend voor kinderen van vrijmetselaars werd er gesproken over het verschil tussen angst en vrees. Ik had niet in de gaten hoe die twee in mij leefden. Ook na dat weekend niet. Hens werd een goede vriend. We gingen samen naar een internationaal werkkamp in de Vogezen. Voor het eerst in het buitenland: een bevrijdend gevoel.

Ed woonde dichtbij in de Molensteeg. Ik kwam vaak op zijn kamer en speelde biljart in de werkplaats van het jaloeziebedrijf van zijn vader. Het was heel schoon bij hem thuis. Zijn moeder deed de administratie en had een wolk van kilte om haar heen. Ze sprak geaffecteerd. Toen zij op een dag ‘Wat een zak’ zei klonk dat uit haar mond heel vreemd. Met Ed bezocht ik in Rotterdam wedstrijden van Feijenoord en beleefde als kijker volleybal wedstrijden. Ook met hem kwam het nooit tot een gesprek over sex. Het bleef bij een keer dat hij zei bij zijn vriendin een slappe lul kreeg na eindeloos gepiel met een condoom.

Na een jaar veranderde ik van kweekschool. Het vele reizen beviel me niet. Daarvoor in de plaats kwam de Christelijke kweekschool vlak bij het Leidse Hout. Direct werd ik verliefd op een jongen in de klas. Het duurde geruime tijd voordat het mij lukte contact met hem te krijgen. Samen met mijn broer die gek was met zijn bandrecorder naast zijn pianostudie maakten we radio programma’s. Op een dag had hij een motorfiets en ging ik achterop met als doel: het bowlen in Scheveningen. Nooit heb ik hem verteld dat ik verliefd op hem was. Ik ben niet verder gekomen dan hem te vertellen homo te zijn. Geen probleem was zijn reactie, als er niets verandert zoals we met elkaar omgaan. Ook met hem geen woord over sex.

Met drie jongens speelde ik regelmatig bridge. We vonden klaverjassen te gewoon. Het liefst deden we het tijdens spijbel tijd. Na een jaar vroeg Maarten, een van de drie een muzieknummer aan bij Tineke van Veronica. Ter gelegenheid van het 1 jarig bestaan. De plaat werd gedraaid. Tineke gokte dat De Dik Downs waarschijnlijk een popgroep was. Met Maarten die nooit een echte vriend werd bezocht ik een live concert van Cliff Richard in Den Haag. Met Do you wanne dance verscheen hij op het podium. Ik genoot. Cliff was homo werd er gezegd maar hij verborg dat. Ik voelde me met hem verbonden.

sex

Door mijn broer kwam ik op een dag bij een acteur thuis. De man wilde iets met mij voelde ik. Maar ik niets met hem. Op zijn verzoek maakten we een nieuwe afspraak voor het voordragen van een gedicht, een opdracht voor school. Die twee keer had hij een jongen over de vloer. Toen de man in de keuken stond maakten we een afspraak. Ik vond hem best leuk. Dit zou de eerste sexuele ervaring worden met een jongen. Vijf jaar had ik daarnaar verlangd. Het moment was ineens aangebroken thuis op mijn negentiende uit de kast te komen. Ik vertelde het eerst aan mijn broer. Het scheen hem niet te verbazen. Direct vroeg hij: ‘Heb je het geaccepteerd?’

verstikt

Waarschijnlijk door zijn handicap van steeds slechter kunnen zien dat hij als projectie die vraag stelde. Ik wist niet zo goed raad ermee. Hij zei dat hij het wel aan moeder zou vertellen. De volgende dag was ze wat huilerig, sprak niet met mij. Ik vond het jammer het niet zelf gezegd te hebben. Ze was op dat moment een soort hospita in mijn ogen geworden. Het worden. Ging mijn eigen gang. Op de kweekschool kreeg ik door het leren lesgeven belangstelling voor acteren inplaats van goochelen. Wanneer ik onderwijzer werd zou ik zo ver mogelijk van haar vandaan willen. Weg uit de Leiden omdat de stad mij leek af te knijpen. Het gevoel niet meer vooruit te komen. Ik kreeg zin mijn eigen leven gestalte te geven. Hoopte niet alleen van het werk te houden maar daar ook een vriend te vinden.