PUIK

scenes uit PUIK TV (1983)

Vandaag moest ik denken aan Puik TV omdat ik tegenwoordig niet meer naar televisie kijk. De beeldbuis in zijn blootje was de subtitel.

Aflevering 3: Nieuws

Inhoud: De keuze van nieuwsberichten vindt vooraf plaats en is onzichtbaar voor de kijkers.

Een scene:

Locatie: Een lege, gigantisch grote fabriekshal. In de lucht hangt een rookwolk.

De verslaggever vertelt hijgend dat hier een geweldige ontploffing heeft plaatsgevonden. Twee broeders in witte jassen lopen door het kader met een brancard waarop een levenloos persoon ligt. Een van de twee vraagt ongerust aan de verslaggever:
Weet u waar de uitgang is?

*

Aflevering 1: Kijkcijfers

Inhoud: De directie van Puik tv ziet de kijkcijfers dramatisch dalen en neemt maatregelen.

Een scene:

Locatie: directiekamer Puik TV.

De directeur zit achter zijn bureau waarop een telefoon en een revolver. Hij vertelt dat zijn omroep zwaar in de rode kijkcijfers zit. Nieuwe leden zijn noodzakelijk. Vervolgens dreigt hij in een speciale oproep: ‘………….Als u nu niet direct lid wordt dan…. schiet ik mij neer voor heel kijkend Nederland’, (hij zet de revolver tegen het hoofd) ‘ik tel tot drie…..een…..twee.. ..(hij knijpt zijn ogen stijf dicht) ….drie…. ‘ De telefoon rinkelt en hij stort zich wild op het toestel.

*

aflevering 4: Quiz

Inhoud: Diverse dubbelheden en het programmeren van publiek.

Een scene:

Locatie: de ingang van het omroepkwartier, bij de portiersloge met slagbomen.

Een bakfiets gevuld met mensen komt aanrijden. Een van de twee slagbomen gaat omhoog. De portier groet beleefd. Op de zijkant van de kar staat met grote letters: ‘KLAPVEE’.

*

aflevering 2: Reclame

Inhoud: Hoe de snoep industrie te werk gaat om een product (Rammies) op de markt te brengen.

Een scene:

Locatie: een balie met op de achtergrond een bos.

De presentatrice legt de reep Rammies snel neer en sluit af met ‘Dag, tot de volgende keer.’ Ze pakt de reep Rammies, staat vervolgens op en zwaait. Dan struikelt ze en verliest haar evenwicht. Ze valt met een afgrijselijke gil door het (papieren) decor dat scheurt.

*

Joop Brussee

grillig

info