JANEE

We hadden bij mij thuis afgesproken. Alle acteurs voor de gedeeltelijk gedramatiseerde serie De buren zeggen voor de RVU. Vier afleveringen over vooroordelen. De scenes vonden grotendeels in een sigaretten winkel plaats als roddelcentrum in een wijk. Voor de verkoopster die meer dan goed kon babbelen was Hettie Blok ingehuurd. Voor een van de klanten had ik Dick Swidde gevraagd. Beiden hadden in de succesvolle serie Ja Zuster Nee Zuster gespeeld. Na vele jaren weer samen spelen, een hereniging zou zeker voor de nodige publiciteit zorgen. Geen slecht idee vond ook de scenario schrijver.

Hettie had ik jaren daarvoor leren kennen tijdens uitzendingen van Hoe bestaat het. Ze had daarin een seizoen lang cabareteske optredens. Het was me toen opgevallen dat zij tijdens repetities vanaf de vloer onze regisseur precies vertelde hoe zij in beeld moest worden gebracht. Welke camera en uit welke hoek extra licht van de vloer nodig was. Dat kostte vooral veel tijd. De hele ploeg werd gedwongen naar haar luisteren en te wachten tot zij tevreden was na het zien van zichzelf op een monitor. Ik was gewaarschuwd. Hoe zou het met Dick uitpakken? Hij weigerde in eerste instantie maar na enig aandringen van mijn kant ging hij uiteindelijk toch akkoord.  

Hetty probeerde mij over te halen de repetities bij haar thuis te houden omdat het huis volgens haar centraal gelegen was voor iedereen en parkeren geen probleem. Radicaal wees ik dat af. Ik vermoedde een eerste poging de regie van mij over te nemen. Ik dacht aan de extra waarschuwing van een collega. Het verhaal deed de ronde dat zij tijdens een opname van Ja zuster nee zuster vanaf de studiovloer de regisseur voorschreef hoe zij in beeld moest komen, ongeveer wat ik zelf had meegemaakt. De regisseur stond op dat moment zwijgend op, verliet de regiekamer, daalde af naar de studiovloer, en liep recht op haar af, gaf haar een flinke draai om de oren en zei:  ‘Zo. Nu gaan we verder.’ Het bleek een heel effectieve actie geweest.

Niet lang nadat de lezing bij mij thuis van start was gegaan en Hettie als hoofdpersoon met een centrale rol herhaaldelijk uitleg vroeg en nu en dan hinderlijke aandacht vroeg en ongevraagde voorstellen deed maakte Dick een handbeweging in mijn richting. Hij stond op en dwong mij met een hoofdknik de gang op.  Samen in de hal siste hij bevend: ‘Dit gaat niet. Ik stop ermee.’ Ik schrok. Juist met hem had ik geen problemen verwacht. ‘Dick, je gaat toch niet zeggen dat je niet meer wilt meedoen?’ ‘Dat zeg ik wel. En ik kom daar niet op terug.’ ‘Maar…’ ‘Nee!! Ik word STAPELGEK van dat mens.’ Ik begreep dat moeite doen om hem mee terug te krijgen geen zin had. Zijn besluit stond vast. Jammer. Het had zo leuk kunnen zijn. 

Joop Brussee

25 mei 2022

hobbels

info