Auteur

Programmamaker, acteur, regisseur, redacteur, presentator, producer, cursusleider, journalist en auteur. Joop Brussee (Leiden 1944). [foto: Stephen Miles, 2017]

Tegenwoordig schrijf ik autonoom; soms neemt een website een verhaal over zoals Wakkermens en Transitieweb voor zover ik weet.

*

WERKVERLEDEN

Als leraar schreef ik series hoorspelen voor de jeugd zoals Luister naar de wind KRO 1967; presenteerde later de kunstrubriek Staalkaart, VARA 1979; werkte vele jaren als programmamaker, gespreksleider, interviewer en presentator: Als je haar maar goed zit KRO 1966-1980.

*

THEATER

Acteur bij het Documentair Actueel Theater van Fons Eickholt, zoals in Het genie Markies de Sade, DAT 1969 en in 1970 het theaterproject Liever geen bloemen. Rollen in avant garde hoorspelen: Inspraak, KRO 1972 en De Nijdassen, KRO 1978. Mede samensteller van Shakespeare met Ratels en Bellen, een collage van fragmenten met muziek in de hoofdrol.

Op scholen voor voortgezet onderwijs deed ik – vanuit toneelgroep CENTRUM, 1971 – 1974 – mijn best leerlingen enthousiast te maken voor de theaterkunst. Op een dag kwam ik jongens van het Hauser Orkater tegen. Zij vroegen mijn medewerking voor hun eerste voorstelling: Op Avontuur, 1972.

Eind zeventiger jaren zocht de Japanse danser Sushako adviezen toen hij met zijn dans- en mimegroep met live muziek het grote theater in wilde. Ik werkte als regie adviseur met plezier mee aan Era en Noon of the Plant.

*

TELEVISIE

Ik kreeg landelijke bekendheid op mijn dertigste. Als redacteur en tevens een van drie presentatoren van het satirisch consumentenprogramma Hoe bestaat het, VARA 1975 -1981.

Op verzoek van de VARA presenteerde ik in de zomer van 1978 met acteurs vier uitzendingen van Improvisaties.

Bekendheid beviel me niet echt. In de 5 jaar televisie leerde ik de beginselen van filmen kennen en regisseren kreeg mijn belangstelling. Daarvoor volgde ik opleidingen (NOS en UCLA).

Opdrachten voor allerlei programma’s kwamen van verschillende omroepen (1980 – 1988): TELEAC, NOS, NCRV, VARA, KRO, IKON en RVU. Een willekeurige greep: Bokkesprongen, een cultureel jeugdmagazine; De Filmers, een dramaserie voor jongeren; De Buren Zeggen, een combinatie van comedy en interviews, met medewerking van Paul Haenen en Wim Schippers.

Voor de educatieve serie De beeldbuis in zijn blootje, NOS 1983 was het nodig fictief een televisie station op te richten: PUIK TV.

In vier korte films werd het medium televisie satirisch benaderd, illusies doorgeprikt. Voor mij een hoogtepunt: ik schreef de teksten, deed zowel productie als regie. Dubbelrollen voor afgestudeerde acteurs van toneelschool Maastricht, een paar amateurs en de boze buurman uit Ja zuster, nee zuster: Dick Swidde.

*

MEDIA ACADEMIE

Een periode van kalmer werken volgde: parttime cursusleider en hoofddocent aan het opleidingscentrum van de publieke omroep Santbergen (later Media Akademie), 1987 – 1999. Tijdens een van de opleidingen vroeg een aankomend regisseur of ik een tekst wilde inspreken bij een oefening: Dichtertje van Nescio. https://www.youtube.com/watch?v=rO7o-Xdy7fU

*

PROJECTEN

Het regisseren van een seizoen wetenschap met Zeker Weten, KRO televisie 1988-1989; adviseur voor Henk van Os, directeur van het Rijksmuseum die voor de VARA Museumschatten presenteerde, 1990 -1993; docentschap bij de acteursopleiding van De Trap, 1995 – 2002.

*

PUBLICATIES

Twee studieboeken: Televisieregie, het maken van korte films en Presenteren en interviewen voor radio en televisie Wolters-Noordhoff 2003 – 2004.

Het verhaal SHIT is opgenomen in de bundel Tien Jaar Transitieweb, Aloha 2021.

*

TENSLOTTE

Met alle plezier geef ik feedback op presentaties, interviews, zelf gemaakte films. Belangstelling? Maak in een mail duidelijk waar je behoefte aan hebt en wat je wilt verbeteren.

Intro (met mailadres)