Auteur

Joop Brussee (1944) [foto Stephen Miles, Australia]

jhsbrussee@gmail.com

Jaren geleden kreeg ik zin om te schrijven. Kort een wandeling door mijn verleden als acteur, regisseur, presentator, adviseur, cursusleider, journalist en auteur.

Als leraar kocht ik van mijn eerste loon een schrijfmachine en tikte daarop hoorspelen voor de jeugd waaronder de serie Luister naar de wind KRO 1967. Ik acteerde bij Documentair Actueel Theater o.m. in Het genie Markies de Sade, 1969 en theaterproject Liever geen bloemen, DAT 1970. Daarbij ook in bijzondere hoorspelen als Inspraak, KRO 1972 en De Nijdassen, KRO 1978.

Met het geven van spellessen op scholen deed ik mijn best jongeren enthousiast te maken voor de toneelkunst, Toneelgroep CENTRUM 1971-1974.

Ik gaf het Hauser Orkater regieadviezen voor hun eerste voorstelling Op avontuur 1972. De groep van de Japanse danser Sushako kreeg advies voor de verplaatsing van de voorstellingen Era, 1982 en Noon of the Plant, 1983 naar het grote theater.

Een spannend avontuur was het presenteren van de kunstrubriek Staalkaart, VARA 1970. Voor de radio werkte ik vele jaren met groot enthousiasme. Als programmamaker, interviewer en presentator zoals voor de serie Als je haar maar goed zit KRO 1966-1980.

Landelijke bekendheid volgde toen mijn gezicht op de televisie kwam: Hoe bestaat het, een satirisch consumenten programma, VARA 1975 -1981. Op verzoek presenteerde ik vier zomer uitzendingen van Improvisaties VARA 1978, als spelleider met landelijk bekende acteurs.

Regisseren voor televisie kreeg steeds meer mijn belangstelling en hiervoor volgde ik diverse opleidingen. Direct gevolgd door opdrachten voor programma’s en film, van Teleac, NOS, NCRV, VARA, KRO, IKON en RVU 1980 – 1988.
Een willekeurige greep: Bokkesprongen cultureel jeugdmagazine, De Filmers jongerendrama en De Buren Zeggen combi drama en interviews over vooroordelen.

Het aardigst vond ik zelf Puik tv; de Beeldbuis in zijn Blootje NOS 1983: een satirische benadering van het medium televisie. Ik schreef het scenario met hulp van een didacticus, deed de productie en de regie. Voor de uitvoering koos ik diverse spelers waaronder Dick Swidde en juist afgestudeerde acteurs die dubbelrollen speelden. https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/De_beeldbuis_in_z%27n_blootje

Overwerkt, het kon niet uitblijven. Als parttime hoofddocent en cursusleider bij Santbergen [het opleidingscentrum voor de omroep, later Media Akademie] kon ik van 1987 tot 1999 veel regisseurs en programmamakers opleiden. Een cursist gebruikte een keer mijn stem als voice over, in Dichtertje van Nescio, een stills oefening: https://www.youtube.com/watch?v=rO7o-Xdy7fU

Ik gaf daarnaast voor mijn plezier lessen en workshops, zoals bij DE TRAP 1994 – 2000; regisseerde een seizoen het wetenschappelijke tv programma Zeker Weten, KRO 1988-1989 en ondersteunde Henk van Os als presentator in Museumschatten, VARA 1990-1993.

Uiteindelijk zocht al die opgedane vakkennis in de media een uitweg en leverde twee studieboeken op: Televisieregie, het maken van korte films en Presenteren en interviewen voor radio en televisie Wolters-Noordhoff 2003 – 2004.

Naast het schrijven van korte verhalen en een wekelijkse column verdiep ik mij momenteel in Hatha Yoga.

jhsbrussee@gmail.com

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joop_Brussee

[home] [verhalen] [verleden] [vizier]