Auteur

Programmamaker, acteur, regisseur, redacteur, presentator, producer, cursusleider, journalist en auteur. Joop Brussee (Leiden 1944). [foto: Stephen Miles, 2017]

*

WERKVERLEDEN

RADIO

Van mijn eerste loon als leraar kocht ik een schrijfmachine en tikte daaro enthousiast hoorspelen voor de jeugd waaronder de serie Luister naar de wind KRO 1967. Ik presenteerde de kunstrubriek Staalkaart, VARA 1970 en werkte vele jaren voor de radio als programmamaker, gespreksleider, interviewer en presentator. Mijn eigen favoriete serie programma’s: Als je haar maar goed zit KRO 1966-1980.

*

THEATER

Bij het Documentair Actueel Theater van Fons Eickholt kreeg ik de kans om te acteren, zoals in Het genie Markies de Sade, DAT 1969 en in een theaterproject over de dood: Liever geen bloemen, DAT 1970. Rollen als acteur volgden in avant garde hoorspelen: Inspraak, KRO 1972 en De Nijdassen, KRO 1978. Ik werkte mee als samensteller van Shakespeare met Ratels en Bellen, een collage van scene’s uit toneelstukken van Shakespeare met muziek in de hoofdrol.

Lessen drama gaf ik op de Pedagogische Academie in Bergen. Ik werkte een aantal jaren voor toneelgroep CENTRUM 1971-1974 waar ik op scholen voor voortgezet onderwijs mijn best deed de leerlingen enthousiast te maken voor de theaterkunst.

De jongens van het Hauser Orkater vroegen mij advies te geven voor hun eerste voorstelling in het Shaffy theater: Op avontuur 1972. De Japanse danser Sushako zocht voor zijn dans en mimegroep ondersteuning bij de stap van het kleine naar het grote theater. Regie adviezen voor Era en Noon of the Plant was mijn bijdrage.

*

TELEVISIE

Landelijke bekendheid volgde op mijn dertigste. Als presentator verscheen vijf jaar met grote regelmatig mijn gezicht op het tv scherm: Hoe bestaat het, een satirisch consumenten programma, VARA 1975 -1981.

Op verzoek van de VARA presenteerde ik in de zomer van 1978 met acteurs vier uitzendingen van Improvisaties; jaren daarvoor populair geworden door Berend Boudewijn.

Vijf jaar bekendheid en herkend worden was genoeg. Regisseren voor televisie kreeg mijn belangstelling. Na enkele opleidingen volgde de ene na de andere opdracht (1980 – 1988): TELEAC, NOS, NCRV, VARA, KRO, IKON en RVU. Een willekeurige greep uit de lange rij: Bokkesprongen, een cultureel jeugdmagazine; De Filmers, een dramaserie voor jongeren; De Buren Zeggen, een combinatie van comedy en interviews, met medewerking van Paul Haenen en Wim Schippers.

Puik Tv, de beeldbuis in zijn blootje NOS 1983 was een educatieve serie waarin het medium televisie op een satirische manier werd benaderd. Deze vier films beschouw ik als een hoogtepunt. Met hulp van een didacticus schreef ik het scenario en deed zowel de productie als de regie. Voor de uitvoering met veel dubbelrollen koos ik afgestudeerde acteurs van de toneelschool Maastricht, aangevuld met amateur spelers en de bekende acteur Dick Swidde. https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/De_beeldbuis_in_z%27n_blootje

*

MEDIA ACADEMIE

Door grote gretigheid raakte ik overwerkt. Na een periode van afkoeling was ik jarenlang als cursusleider en hoofddocent verbonden aan het opleidingscentrum van de publieke omroep Santbergen, dat later de naam Media Akademie kreeg, 1987 – 1999. Tijdens een van de vele cursussen vroeg een aankomend regisseur of ik een tekst wilde inspreken bij een stills oefening: Dichtertje van Nescio. https://www.youtube.com/watch?v=rO7o-Xdy7fU

*

PROJECTEN

Naast parttime cursusleider was er tijd voor andere activiteiten zoals het regisseren van een seizoen het wetenschappelijke programma Zeker Weten, KRO televisie 1988-1989; presentatieadviezen voor Henk van Os, directeur van het Rijksmuseum die Museumschatten wilde presenteren VARA televisie 1990-1993; docent bij de acteursopleiding van De Trap 1995 – 2002.

*

PUBLICATIES

Uiteindelijk zocht de opgedane vakkennis in het theater en de media een uitweg en leverde twee studieboeken op: Televisieregie, het maken van korte films en Presenteren en interviewen voor radio en televisie Wolters-Noordhoff 2003 – 2004

*

FEEDBACK

Wanneer je van mij een reactie wilt op een presentatie, een interview, een zelf gemaakte film: mail mij. Maak duidelijk waar je behoefte aan hebt, wat je wilt verbeteren.

jhsbrussee@protonmail.com

*

‘De decors van het stuk waren prachtig, maar de acteurs gingen ervoor staan.’

Alexander Woollcot (1887 – 1943) commentator

ENGLISH

Overzicht