Auteur

‘Ik schrijf als lezen en lees als schrijven.’

Joop Brussee (Leiden, 1944) foto Stephen Miles, Australia

Op deze site publiceer ik vanaf mei 2020 korte verhalen, gedichten, herinneringen en regelmatig een satirisch commentaar op actueel nieuws.

Regisseur, presentator, adviseur, cursusleider, journalist en auteur:

LEIDEN

RADIO

Als leraar kocht ik van mijn eerste loon een schrijfmachine en tikte daarop hoorspelen voor de jeugd waaronder de serie Luister naar de wind KRO 1967. Spannend was het presenteren van de kunstrubriek Staalkaart, VARA 1970. Vele jaren werkte ik met groot plezier voor de radio, vooral voor de KRO. Als programmamaker, gespreksleider, interviewer en presentator: Als je haar maar goed zit KRO 1966-1980.

THEATER

Bij het Documentair Actueel Theater van Fons Eickholt kreeg ik de kans om te acteren, zoals in Het genie Markies de Sade, DAT 1969 en in een theaterproject over de dood: Liever geen bloemen, DAT 1970. Rollen als acteur volgden in avant garde hoorspelen: Inspraak, KRO 1972 en De Nijdassen, KRO 1978. Daarnaast mede samensteller van Shakespeare met Ratels en Bellen, een collage van scene’s uit toneelstukken van Shakespeare met muziek in de hoofdrol.

Op de Pedagogische Academie in Bergen was ik speldocent. Ik werkte bij Toneelgroep CENTRUM 1971-1974 op scholen voor voortgezet onderwijs en trachtte de leerlingen enthousiast te maken voor de theaterkunst.

De Warmerdam broers (Het Hauser Orkater) vroegen mij advies te geven voor hun eerste voorstelling Op avontuur 1972. Later wilde de Japanse danser Sushako voor zijn groep ondersteuning bij de stap van het kleine naar het grote theater. Een bijdrage leveren voor Era en Noon of the Plant was een bijzondere belevenis.

TELEVISIE

Landelijke bekendheid volgde toen mijn gezicht vijf jaar op de televisie verscheen: Hoe bestaat het, een satirisch consumenten programma, VARA 1975 -1981. Op verzoek van de VARA presenteerde ik als spelleider met bekende acteurs in de zomer van 1977 vier uitzendingen van Improvisaties.

Van bekendheid en herkend worden kreeg ik na vijf jaar genoeg. Regisseren voor televisie leek me meer interessant. Ik volgde daarvoor een paar opleidingen. Opdrachten volgden van TELEAC, NOS, NCRV, VARA, KRO, IKON en RVU 1980 – 1988: vooral series en films. Een willekeurige greep: Bokkesprongen cultureel jeugdmagazine, De Filmers jongerendrama, De Buren Zeggen een combi van comedy en interviews, met medewerking van Paul Haenen en Wim Schippers.

Zelf beschouw ik een educatieve serie waarin het medium televisie satirisch werd benaderd een hoogtepunt. Ik schreef met hulp van een didacticus het scenario waarna productie en regie een feest was: Puik tv; de Beeldbuis in zijn Blootje NOS 1983. Voor de uitvoering: een groep afgestudeerde acteurs van de toneelschool Maastricht met dubbelrollen; aangevuld met amateur toneelspelers en de bekende acteur Dick Swidde. https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/De_beeldbuis_in_z%27n_blootje

MEDIA ACADEMIE

Het kon niet uitblijven: overwerkt. Na een periode van afkoeling volgde vele jaren een positie als hoofddocent en cursusleider aan het opleidingscentrum van de publieke omroep Santbergen, later: Media Akademie, 1987 – 1999. Tijdens een van de vele cursussen vroeg een aankomend regisseur of ik een tekst wilde inspreken bij zijn stills oefening: Dichtertje van Nescio. https://www.youtube.com/watch?v=rO7o-Xdy7fU

AFBOUW

Naast parttime cursusleider was er tijd voor projecten. Bij voorbeeld lessen en workshops voor acteurs bij DE TRAP 1994 – 2000; een seizoen regisseur van het wetenschappelijke programma Zeker Weten, KRO televisie 1988-1989 en ondersteuning van Henk van Os, directeur van het Rijksmuseum die Museumschatten presenteerde voor de VARA televisie 1990-1993.

Uiteindelijk zocht alle opgedane vakkennis in de media een uitweg en leverde twee studieboeken op: Televisieregie, het maken van korte films en Presenteren en interviewen voor radio en televisie Wolters-Noordhoff 2003 – 2004.

[info] [VERHALEN] [SPOT] [GEDICHTEN]