Auteur

‘Ik schrijf zoals ik zelf graag lees.’

Joop Brussee (Leiden, 1944)

foto: Stephen Miles ( Dromania, 2017)

ESSAYS
VERHALEN
KORTE VERHALEN
HuTsPoT

Programmamaker, acteur, regisseur, presentator, producer, adviseur, cursusleider, journalist en auteur.

RADIO

Van mijn eerste loon als leraar kocht ik een schrijfmachine en tikte hoorspelen voor de jeugd waaronder de serie Luister naar de wind KRO 1967; presenteerde de kunstrubriek Staalkaart, VARA 1970 en werkte vervolgens vele jaren voor de radio als programmamaker, gespreksleider, interviewer en presentator. Mijn favoriete serie: Als je haar maar goed zit KRO 1966-1980.

*

THEATER

Bij het Documentair Actueel Theater van Fons Eickholt kreeg ik de kans om te acteren, zoals in Het genie Markies de Sade, DAT 1969 en in een theaterproject over de dood: Liever geen bloemen, DAT 1970. Rollen als acteur volgden in avant garde hoorspelen: Inspraak, KRO 1972 en De Nijdassen, KRO 1978. Ik werkte mee als samensteller van Shakespeare met Ratels en Bellen, een collage van scene’s uit toneelstukken van Shakespeare met muziek in de hoofdrol.

Speldocent was ik op de Pedagogische Academie in Bergen en ook was enkele jaren bij toneelgroep CENTRUM 1971-1974. Op scholen voor voortgezet onderwijs deed ik mijn best de leerlingen enthousiast te maken voor de theaterkunst.

Het Hauser Orkater vroegen mij advies te geven voor hun eerste voorstelling in het Shaffy theater: Op avontuur 1972. De Japanse danser Sushako zocht voor zijn dans en mimegroep ondersteuning bij de stap van het kleine naar het grote theater. Regie adviezen voor Era en Noon of the Plant waren mijn bijdragen.

*

TELEVISIE

Landelijke bekendheid volgde toen mijn gezicht als presentator vijf jaar met grote regelmatig op de televisie verscheen in Hoe bestaat het, een satirisch consumenten programma, VARA 1975 -1981. Op verzoek van de VARA presenteerde ik als spelleider met bekende acteurs in de zomer van 1978 vier uitzendingen van Improvisaties.

Vijf jaar bekendheid en herkend worden was genoeg. Regisseren voor televisie leek me interessant. Na enkele opleidingen volgden opdrachten (in de periode 1980 – 1988) van TELEAC, NOS, NCRV, VARA, KRO, IKON en RVU. Een willekeurige greep: Bokkesprongen, een cultureel jeugdmagazine; De Filmers, een dramaserie voor jongeren; De Buren Zeggen, een combinatie van comedy en interviews, met medewerking van Paul Haenen en Wim Schippers.

Puik Tv, de beeldbuis in zijn blootje NOS 1983 Een educatieve serie waarin het medium televisie op satirische manier werd benaderd beschouw ik als hoogtepunt. Ik schreef met hulp van een didacticus het scenario en deed zowel de productie als de regie. Voor de uitvoering met veel dubbelrollen koos ik een jonge groep afgestudeerde acteurs van de toneelschool Maastricht, aangevuld met amateur toneelspelers en de bekende acteur Dick Swidde. https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/De_beeldbuis_in_z%27n_blootje

*

MEDIA ACADEMIE

Het kon niet uitblijven: door gretigheid raakte ik overwerkt. Na een periode van afkoeling was ik jarenlang verbonden aan het opleidingscentrum van de publieke omroep Santbergen, later: Media Akademie, 1987 – 1999 als cursusleider en hoofddocent. Tijdens een van de vele cursussen vroeg een aankomend regisseur of ik een tekst wilde inspreken bij een oefening: Dichtertje van Nescio. https://www.youtube.com/watch?v=rO7o-Xdy7fU

*

PROJECTEN

Naast parttime cursusleider was er soms tijd voor regisseren: een seizoen het wetenschappelijke programma Zeker Weten, KRO televisie 1988-1989; presentatieadviezen voor Henk van Os, directeur van het Rijksmuseum die Museumschatten presenteerde VARA televisie 1990-1993; docent voor lessen en workshops bij de acteursopleiding van De Trap 1995 – 2002.

*

PUBLICATIES

Uiteindelijk zocht alle opgedane vakkennis in het theater en de media een uitweg en leverde twee studieboeken op: Televisieregie, het maken van korte films en Presenteren en interviewen voor radio en televisie Wolters-Noordhoff 2003 – 2004

*

‘De decors van het stuk waren prachtig, maar de acteurs gingen ervoor staan.’

Alexander Woollcot (1887 – 1943) commentator

OVERZICHT